Eğitimler için Ön Kayıt Formunu Doldurunuz
Danışmanlık için randevu alınız.

SİZ DE İŞ YERİNDE MUTSUZ OLANLARDAN MISINIZ?

SİZ DE İŞ YERİNDE MUTSUZ OLANLARDAN MISINIZ?22.01.2019



Paylaş:
Yazı Boyutu





Sadece isini severek yapanlar hayattan zevk alırlar.
Aristo

İşyerinde mutsuz olan, yaptığı isi sevmeyen, mesai bitimini dört gözle bekleyen kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Birçok çalışan maddi kaygılardan ve yeni bir is bulmanın zorluğundan dolayı isinden ayrılamadığını belirtiyor. Hal böyle olunca isini sevmeyen ve değiştirmek istediği halde isini değiştiremeyen mutsuz çalışan yığınları arasında işletmeler hayatlarını devam ettiriyorlar. 

2012’de Right Management tarafından yapılan araştırmaya göre, ankete katılan çalışanların %65’i işinde mutlu değil. Peki, ama neden? Birincil nedenler arasında is garantisinin olmaması ve gelecek kaygısını belirtebiliriz. Bunlarla birlikte;

Yoğun mesai saatleriFazla mesai ücretlerinin verilmemesiÇalışanların yoğun çalışma saatleri içinde sosyal hayatlarına ayıracak zamanlarının kalmamasıİş arkadaşlarının tutumuKişisel performansların ve yeteneklerin göz ardı edilmesiÇalışanlar arasında ayrımcılıkYöneticilerin tutumuBilgi  paylaşımında yaşanılan sorunlar,Adil olmayan ücret politikalarıKişinin kendisini geliştirmesi için uygun koşulların olmayışıTerfi olanaklarının yetersizliğiBaşarının takdir görmemesi

Sağlıklı çalışma ortamının olmayışı gibi nedenler çalışanların işyerinde mutsuz olmalarını sağlayan gerekçeler arasında yer almaktadır. 

Peki, nedenler bunlar da çözüm ne? Kişi isinden ayrılamıyorsa, yeni bir is bulamıyorsa ne yapmalı? O zaman is basa düşüyor. Olumsuzluk döngüsünden çıkmak için kişi öncelikle işyerinde kendini rahatsız eden etkenleri saptamalı ve bu etkenleri ortadan kaldırmaya ya da minimal hale getirmeye yönelik adımlar atmalı.

Çalışanlar neler yapabilir?

İşinizle ilgili tutumlarınızı ve isinize yüklediğiniz anlamları değiştirin. Unutmayın ki bir şeyin olumsuz yönlerini ne kadar çok tekrar ederseniz o şeyden o kadar uzaklaşırsınız. Kariyer yolculuğunuzda kontrol daima sizde. Yöneticilerinizden veya patronunuzdan kontrolü ellerine almalarını beklemeyin. Sizi hedeflerinize ulaştıracak asıl kişi sizsiniz.

Yeniliklere ve yeni şeyler öğrenmeye odaklanın. Bilgiye en kolay ulaşılabilen bir cağdayız. İşinizle ilgili gelişmeleri, değişiklikleri tek kanaldan elde etmekle yetinmeyin. Farklı sektörlerde veya benzer sektörde sizinle ayni isi yapan kişilerin deneyimlerinden ve bilgilerinden de yararlanın. Sizin için aşılamaz bir sorun olarak gördüğünüz ve isinizden sizi soğutan benzer durumları farklı sektörlerdeki meslektaşlarınızın da yasadığını bu yolla görebilir. Ve farklı bakış açıları geliştirerek çözüm üretebilirsiniz.

Çevrenizle sınırlarınızı yeniden gözden geçirin. İş ortamında sizi rahatsız eden ortamları belirleyin. Sizi rahatsız eden durumlar karşısında sessiz kalıp is arkadaşlarınıza veya yöneticinize olumsuz duygular besleyip tavır almak yerine açık bir dille sorunlarınızı dile getirebilir ve ortak bir çözüm bulabilirsiniz. Bu şekilde yanlış anlaşılmalardan kaynaklı durumlardan da kurtulmuş olacaksınız.

Molalarınızda sizi mutlu edecek şeylere yönelin. Mola saatlerinizde çok sevdiğiniz bir kitabi okuyarak, sizi dinlendiren bir müziği dinleyerek veya şartlarınız elverişliyse kısa bir yürüyüş yaparak kendinizi yenileyebilirsiniz.




Gamze Özyedek



KURUCU EĞİTMEN / SOSYOLOG / İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİM DANIŞMANI

Gamze Özyedek lise öğreniminden sonra İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde eğitimine devam etmiştir. 2009 yılında İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü ve Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü’nden eş zamanlı olarak mezun oldu. Hemen akabinde Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nde üçüncü lisans eğitimini tamamlayan Gamze Özyedek 2013 -2015 yılları arasında Almanya Goethe Üniversitesi’nde Almanca dil eğitimi aldı. İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı üzerine yüksek lisansını tamamlayan Gamze Özyedek İnsan Kaynakları Yönetimi, Stratejik Yönetim Süreçleri, İş Planlama ve İş Değerlendirme, Kişisel Gelişim, Liderlik Becerileri, Müşteri Yönetimi, Kurumsal İletişim, Profesyonel Yönetim Becerileri, Diksiyon ve Beden Dili, Müşteri Memnuniyeti ve Devamlılığı, Satış ve Sektöre Özel Yönetim Eğitimleri vermektedir.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinde, sosyal sorumluluk projelerinde proje koordinatörlüğü ve eğitim koordinatörlüğü yapmanın yanı sıra çok sayıda bireysel ve kurumsal eğitimler vermiştir. Kendisinin hazırlayıp sunduğu televizyon programlarının yanı sıra çok sayıda televizyon programına uzman konuk olarak katılmıştır. Çeşitli dergilerde köşe yazarlığı yapmaktadır.

İnsan Kaynakları & Yönetim Danışmanlığı ve Eğitim başlıklarında çalışmalarını sürdürmektedir. Yeni bir şeyler öğrenerek ve keşfederek yaşamayı ilke edinen Gamze Özyedek bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır düşüncesinden hareketle 2017 yılında İdeal Psikolojik Danışmanlık ve Kariyer Gelişim Merkezi’ni kurarak çalışmalarına burada devam etmektedir.