Eğitimler için Ön Kayıt Formunu Doldurunuz
Danışmanlık için randevu alınız.

POZİTİF DİL POZİTİF DAVRANIŞLAR

POZİTİF DİL POZİTİF DAVRANIŞLAR13.06.2019



Paylaş:
Yazı Boyutu





Kelimeler, insanların kullandığı en güçlü haplardır. R.Kipling

 

Kelimeler en güçlü silahlarımızdır; bu silahla olumsuz düşünceleri, duyguları, tabuları tam da on ikiden vurmamız mümkünken nedense birçok insan tam tersini yaparak olumlu olanı yıkıp, karamsarlığa ve motivasyon düşürmeye odaklanarak, etkili iletişimi hedef almaktadır.

Pozitif dil, pozitif psikolojinin de temelini oluşturmaktadır. Aslında çok klişe bir tabir olan ‘güzel/iyi düşün; güzel/iyi olsun’ ifadesini ‘güzel düşün, güzel söyle, güzel olsun’ şeklinde kullanmak daha eftal. Neden mi? Çünkü düşüncelerimiz sözcüklere, sözcüklerimiz eylemlerimize dönüşür ve nasıl düşünürsek bir zaman sonra ona evrilmeye başlarız. Bu nedenle pozitif dil kullanmak daha mutlu, huzurlu ve başarılı olmak için oldukça etkili bir araç.

Pozitif dilin psikolojik etkisini kanıtlayan birçok araştırma olmakla birlikte Dubai’de bitkiler üzerine yapılan deney bu noktada en ilgi çekici olanıdır. Bu deneyde aynı türde olan ve aynı fiziki koşullarda bulunan iki bitkiden birine 30 gün boyunca sürekli olumsuz sözler söylenirken diğerine 30 gün süresince sürekli olumlu sözler söylenmiştir. Sonuç oldukça şaşırtıcı: Olumlu söz söylenen bitki hızla büyüyüp canlanırken olumsuz söz söylenen bitkinin yapraklarının cansızlaştığı, büyümesinin oldukça gerilediği ve kısmen kurumaya başladığı gözlemlenmiştir. Hal böyle olunca bitkiyi bile kurutan olumsuz sözler insan ruhuna, zihnine neler yapar kim bilir? Bir başka araştırma ise pozitif dilin farklı kişilik profilleri ve mesleki performans üzerindeki etkisini göstermek üzere yapılmış ki sonuçlar yine olumlu dilin kişisel ve mesleki yaşama katkısının çok fazla olduğunu göstermiştir.

Peki, pozitif dil öğrenilebilir mi?

Elbette her dil kalıbı gibi pozitif dili kullanmanın da ufak tüyoları var.

Öncelikle negatifliği tanımanız gerekiyor. Bunun için ağzınızdan çıkan her kelimenin farkında olmalı ve bu farkındalıkla kullanmalısınız. “Hayır!”, “Asla!”, “İmkânsız!”, “Deneme!”, “Ben buyum!”, “Yapamam!”, gibi keskin olumsuz yargılar yerine “Evet”, “ Yapabilirim!”, “Deneyebilirim!” gibi sözcükler kullanarak kendinizi olumlayabilirsiniz.

Konuşmalarınızı yazarak ya da kaydederek, ne kadar çok hayır dediğinizi, negatif veya pozitif sözcükler kullandığınızı belirleyebilirsiniz.

Negatif dile hepimiz ihtiyaç duyarız ancak pozitif dile yönlenmeye çalışmalısınız. Böylece negatiflikten sıyrılarak kendinizi de daha canlı hissedersiniz. Örneğin zor bir sınav veya iş üzerinde çalışıyorsunuz kendi kendinize “Çok zor, yetiştiremeyeceğim, başarmam imkânsız ”, demek yerine “Zor olduğunun farkındayım, elimden gelenin en iyisini yapacağım, kendime inanıyorum” diyerek iç motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.

Pozitif dil kalıplarını iş ve sosyal hayatınızdaki ilişkilerinize de uyarlamalısınız. İlişkilerinizin ne kadar değiştiğini ve etkili olduğunu göreceksiniz.

Motive edici duyguları destekleyen kelimeler ve cümleler kurmalısınız. Çocuğunuza daha önce zorlandığı bir dersinde gösterdiği başarı için sadece hatta ruhsuzca “Aferin!” demek yerine “Gerçekten çok çalıştın görebiliyorum ve başardın!”, “Başaracağını zaten bekliyordum, beklediğim gibi oldu.” , “yine başardın, tebrikler!” diyebilirsiniz. Böylece başarıdan duyduğu haz daha da artacaktır.

Hayatınızdan ve dilinizden “AMA VE KEŞKE” kelimelerini çıkartmalısınız. Ama ve keşke sizi daima bahanelere, hayıflanmalara ve negatif düşünmeye yönlendirecektir. Unutmayın, parolamız Güzel Düşün, Güzel Söyle, Güzel Olsun!”

Konfüçyus’un dediği gibi Sözcüklerin gücünü anlamadan, insanların gücünü anlayamazsınız.Güç içimizde, güç düşüncelerimizde, güç dilimizde…




Gamze Özyedek



KURUCU EĞİTMEN / SOSYOLOG / İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİM DANIŞMANI

Gamze Özyedek lise öğreniminden sonra İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde eğitimine devam etmiştir. 2009 yılında İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü ve Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü’nden eş zamanlı olarak mezun oldu. Hemen akabinde Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nde üçüncü lisans eğitimini tamamlayan Gamze Özyedek 2013 -2015 yılları arasında Almanya Goethe Üniversitesi’nde Almanca dil eğitimi aldı. İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı üzerine yüksek lisansını tamamlayan Gamze Özyedek İnsan Kaynakları Yönetimi, Stratejik Yönetim Süreçleri, İş Planlama ve İş Değerlendirme, Kişisel Gelişim, Liderlik Becerileri, Müşteri Yönetimi, Kurumsal İletişim, Profesyonel Yönetim Becerileri, Diksiyon ve Beden Dili, Müşteri Memnuniyeti ve Devamlılığı, Satış ve Sektöre Özel Yönetim Eğitimleri vermektedir.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinde, sosyal sorumluluk projelerinde proje koordinatörlüğü ve eğitim koordinatörlüğü yapmanın yanı sıra çok sayıda bireysel ve kurumsal eğitimler vermiştir. Kendisinin hazırlayıp sunduğu televizyon programlarının yanı sıra çok sayıda televizyon programına uzman konuk olarak katılmıştır. Çeşitli dergilerde köşe yazarlığı yapmaktadır.

İnsan Kaynakları & Yönetim Danışmanlığı ve Eğitim başlıklarında çalışmalarını sürdürmektedir. Yeni bir şeyler öğrenerek ve keşfederek yaşamayı ilke edinen Gamze Özyedek bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır düşüncesinden hareketle 2017 yılında İdeal Psikolojik Danışmanlık ve Kariyer Gelişim Merkezi’ni kurarak çalışmalarına burada devam etmektedir.