Eğitimler için Ön Kayıt Formunu Doldurunuz
Danışmanlık için randevu alınız.

KIYIYA VURAN BEYAZ YAKALAR

KIYIYA VURAN BEYAZ YAKALAR22.01.2019



Paylaş:
Yazı Boyutu





Yeni haftaya, hafta sonunu sözde tatil yaparak geçiren beyaz yakalara atıfta bulunarak başlamak istiyorum Çünkü…

Kısa bir mola vermek üzere hafta sonu deniz kıyısı bir yere gittik. Sabahın erken saatlerinde kahvaltısını alan insanlardan tutun da plajda, havuz başında şezlongda güneşlenen insanlara kadar herkesin elinde ya telefon ya da tablet… Suratlar asık, karı koca çok nadir iletişim halinde, çocuklar yine kendi hallerinde bırakılmış, anlayacağınız muhteşem(!) bir iletişimsizlik ve mutsuzlukla yıllık izin veya hafta sonu tatili yapılıyor. Her köseden ayrı bir telefon melodisi geliyor ama cümleler hep aynı: “ Ben o maili Ahmet Bey’e attım” , “Ayşe Hanım X Firması ödeme yapacaktı, ne oldu” , “Valla su an denizdeyim kardeşim dinleniyorum(!), o konuyu pazartesi geldiğimde konuşalım gerekirse toplantı talep ederiz…”

Beden başka, akıl başka yerde. Böyle bir dinlenme, böyle bir tatil olabilir mi? Veya sorumuzu değiştirelim çünkü asıl sorun bu bence: “Doğru çalışma ve yönetim seklini bildiğinizden emin misiniz?” Koca firma, belki yüzlerce çalışanı var ve siz o firmada müdürsünüz. 1 haftalığına tatile çıkıyorsunuz onda da telefon ve tabletinize bağımlı yaşıyorsunuz. Ne yani sadece bir haftalığına tatile gittiniz diye firmanız batacak mı? Ya teknoloji bu kadar ilerlemeseydi ne yapacaktınız ateş mi yakacaktınız, haber güvercini mi uçuracaktınız ? Sahiden emekli olursanız veya başka bir firmada ise başlarsanız ne olacak eyvahlar olsun firma kapanışını mı açıklayacak? 

Hadi biraz şapkamızı önümüze alıp düşünelim, ne dersiniz? Gerçekten tatilinizi bile gasp edecek çocuğunuzla, esinizle, sevdiklerinizle geçireceğiniz zamanları dahi mekan fark etmeksizin çalışarak geçirtebilecek kadar is yükünüz mü var? Yoksa takım arkadaşlarınızla aranızda iletişim ve isleri başkalarına delege etme sorunu mu yaşıyorsunuz?

Aslına bakacak olursanız bu iki soru birbiriyle iç içe geçmiş bir halde. İşini doğru delege edemeyen bir yönetici kendi zamanının çoğunu sorunları çözmeye çalışarak harcar, bu nedenle de is yükleri gereğinden fazla artar ve sonuçta yoğun, tatilde bile telefonu susmayan, takım arkadaşları, astları tarafından ulaşılamayan, iletişimi zayıflayan, geleceğe yönelik değil günü kurtarmaya yönelik çalışmalar içine giren bir yönetici ortaya çıkar. Oysa yöneticiliğin gerektirdiği en önemli iş delegasyonudur, hatta yönetici olmanın aslında delegasyondan başladığını söyleyebiliriz. İyi bir yönetici kendisinin asıl işi olan takip, kontrol, denetim ve iş geliştirme alanlarına yönelmek firmanın kendisinden asıl beklediklerine konsantre olabilmek için astlarına mümkün olan tüm işlerini devredebilmeyi, bunun için astlarını yetiştirmeyi, eğitmeyi ve yönlendirmeyi bilmelidir.

Delegasyonu reddeden yönetici, astına güvenmediğinden, astının yeterince tecrübeli olmamasından, işin çok önemli olduğunu düşünmesinden veya kendisini değerli hissetmek, iş yapıyor havasını vermek, astının kendisini ilerde unvan olarak tehdit etmesini engellemek gibi kişisel nedenlerden dolayı istemiyor olabilir. Ancak bu noktada gözden kaçırılan bir ayrıntı var ki o da delegasyonu reddeden yöneticinin kendisine ast bağlanmış bir uzmandan ibaret olduğu gerçeğidir.

Peki, doğru delegasyon bize neler sağlar?

Zaman kazandırır,

Çalışanların yetkinliklerini artırır, yeni yeteneklerin keşfedilmesini sağlar,

Yöneticinin kendisinden sonra gelecek kişileri yetiştirmesini sağlar,

Çalışanları cesaretlendirerek motive eder.

Çalışanların yetki kullanımı ve sorumluluk alma becerisini geliştirir.

Doğru delegasyon hangi aşamalardan oluşur?

Yöneticilerin çalışanlarına sorumluluk vermesinin adımlarını su şekilde ele alabiliriz:

Yapılacak isi net, açık ve somut ifadelerle anlatın.

İsin önemini ve gerekliliğini anlatın

İsin başarılı olmasını sağlayacak ölçütleri belirtin. Başarı/ başarısızlık kriterlerini netçe ifade edin.

İçi doldurulmamış yetkiler vermeyin. Eğer yetki veriyorsanız sorumluluklarıyla birlikte yetkilendirmeniz gerektiğini unutmayın.

Desteğe ihtiyacı olduğunda sizinle rahatlıkla iletişim kurabileceğini belirtin. Unutmayın iyi bir yönetici ayni zamanda iyi bir koç ve mentordur.

Anlattıklarınızın anlaşılıp anlaşılmadığını teyit edin. Anlaşılmayan veya yanlış anlaşılan noktalar varsa hem fikir oluncaya kadar anlatın.

Tatil ve dinlenme herkesin hakki ve ihtiyacı. Tam dinlenme için bedenen ve zihnen arınmanız gerekir. İşlerinizi iyi delege edin ki denize nazir çalışmak yerine deniz kokusunu içinize çekebilin  

Mutlu bir hafta sizinle olsun, dostça kalın.




Gamze Özyedek



KURUCU EĞİTMEN / SOSYOLOG / İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİM DANIŞMANI

Gamze Özyedek lise öğreniminden sonra İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde eğitimine devam etmiştir. 2009 yılında İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü ve Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü’nden eş zamanlı olarak mezun oldu. Hemen akabinde Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nde üçüncü lisans eğitimini tamamlayan Gamze Özyedek 2013 -2015 yılları arasında Almanya Goethe Üniversitesi’nde Almanca dil eğitimi aldı. İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı üzerine yüksek lisansını tamamlayan Gamze Özyedek İnsan Kaynakları Yönetimi, Stratejik Yönetim Süreçleri, İş Planlama ve İş Değerlendirme, Kişisel Gelişim, Liderlik Becerileri, Müşteri Yönetimi, Kurumsal İletişim, Profesyonel Yönetim Becerileri, Diksiyon ve Beden Dili, Müşteri Memnuniyeti ve Devamlılığı, Satış ve Sektöre Özel Yönetim Eğitimleri vermektedir.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinde, sosyal sorumluluk projelerinde proje koordinatörlüğü ve eğitim koordinatörlüğü yapmanın yanı sıra çok sayıda bireysel ve kurumsal eğitimler vermiştir. Kendisinin hazırlayıp sunduğu televizyon programlarının yanı sıra çok sayıda televizyon programına uzman konuk olarak katılmıştır. Çeşitli dergilerde köşe yazarlığı yapmaktadır.

İnsan Kaynakları & Yönetim Danışmanlığı ve Eğitim başlıklarında çalışmalarını sürdürmektedir. Yeni bir şeyler öğrenerek ve keşfederek yaşamayı ilke edinen Gamze Özyedek bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır düşüncesinden hareketle 2017 yılında İdeal Psikolojik Danışmanlık ve Kariyer Gelişim Merkezi’ni kurarak çalışmalarına burada devam etmektedir.