Eğitimler için Ön Kayıt Formunu Doldurunuz
Danışmanlık için randevu alınız.

HAYATINIZI 6 KELİME İLE NASIL ÖZETLERSİNİZ?

HAYATINIZI 6 KELİME İLE NASIL ÖZETLERSİNİZ?18.12.2020



Paylaş:
Yazı Boyutu





Her kötü günümüzün müsebbibi olarak gördüğümüz 2020 yılını geride bırakmamıza sayılı günler var. Her yıl bitiminde hepimizin aldığı yeni kararlar, yeni yıl beklentileri mutlaka vardır. Eminim birçoğumuzun 2021’de Yapılacaklar Listesinde maddeler sıralanmaya başlamıştır. Aranızda hala listesini hazırlamayan varsa benim onlar için farklı bir önerim var.

Hiç düşündünüz mü neleri sığdırıyoruz bir ömre, ne anlamlar yüklüyoruz hayatlarımıza? Peki, tüm yüklediğimiz anlamlar yaptığımız planlar ne zamana kadar geçerli? Bir virüsle, bir doğal afetle veya herhangi bir günde minicik bir an’da başımıza gelebilecek bir olayla hayatlarımızda nelerin değişebildiğini iyice pekiştirdiğimiz bir dönemden geçerken yaptığımız planlar ne kadar anlamlı olabilir?

Bana kalırsa yapılan onca plan, yüklenen onca anlam, yarışırcasına konulan ve ardı arkası kesilmeyen hedefler, onca koşturmaca, onca yılgınlık bizleri kendi gerçeğimizden, özümüzden, özde isteklerimizden uzaklaştırmaktan öteye gitmiyor. Özde yatan isteğimizi bilmediğimizden, kendimizden gerçeğimizden uzaklaştığımız için maddeler dolusu listelere ihtiyaç duyuyoruz. Kendimize o kadar uzağız ki biri bize kendini anlat dese uzun uzun anlatırız da anlattığımızla içinde olduğumuz kişiyi bir türlü denkleştiremeyiz. Kime sorsak hayatı ‘anlatsa roman’ olur. Severiz biz romanları, destanları… Hayatımızı da roman tadında yaşamak isteriz biraz abartılı, biraz trajik, uzun soluklu bir roman… Oysa kısa cümlelerle de pekâlâ anlatabiliriz kendimizi. Nasıl mı?

Ernest Hemingway bir gün yazar arkadaşlarıyla birlikte akşam yemeği yerken ideal bir romanın uzunluğu hakkında konuşurlar. Hemingway, sadece 6 kelime ile bir roman yazabileceğini söyler. Bunun üzerine arkadaşları imkânsız olduğunu söyler ve 10 Dolar’a bahse girerler. Hemingway bir peçete üzerine şunları yazar: “ For sale: Baby shoes, never worn.” (Satılık bebek ayakkabıları, hiç giyilmemiş.) Sadece altı kelime bir trajediyi anlatmak için yetti değil mi?

Hayatta böyle aslında tüm yaşadıklarımız kısa, öz ve net. Yaşadıklarımıza anlamlar yükleyip onu uzun uzun versiyonlara dönüştüren hatta netliğini zedeleyen bizleriz belki de. Gelin, bu yıl hayatımıza, duygularımıza, yaşadıklarımıza, hedeflerimize netlik kazandıralım.

Artık şu gerçeğimizle yüzleşelim istediğimiz kadar listeler hazırlayalım, planladığımız yüzlerce hedefimiz olsun; içimizde o hedefe ulaşmayı arzu eden motivasyonumuz olmadığı sürece tüm o eylem planları ertelenen işler arasında yerini alıp sırtımıza kambur olmaktan öteye gitmiyor. Ertelediğimiz her hedef bir sonraki sene yeni yıl kararları listesinde yerini almaya devam ediyor ve bir müddet sonra hedef olmaktan çıkıp ya sırtımızda iş yükü ya da kişisel ataletimiz olarak bir köşede duruyor. Oysa hepimiz bu kararları yeni senede yenilenmek, motivasyonumuzu arttırmak için alıyoruz. Etkisizse veya negatif etki yapıyorsa yanlış yolda ilerliyoruz demektir. O halde yöntemimizi değiştirmenin vaktidir, yeni yöntemimiz LİSTELER RAFA, MOTTOLAR HAYATA!

Öncelikle anlatsam roman olur demeyi bırakalım. Uzun soluklu bir roman yerine melodisi güzel bir şiir tadında yaşayalım. Tüm yaşadıklarımızı, duygularımızı uzun cümleler altında ezmek yerine kısa ve net şekilde ifade edelim. Az sözle çokça hissederek yaşayalım.

Kendimize gerçekten ne hissettiğimizi, ne istediğimizi sormaktan ve dürüstçe cevap vermekten çekinmeyelim. Burada ufak bir püf noktası var: Ne istediğimizden kasıt diyet yapmak istiyorum, arabamı değiştirmek istiyorum, yeni bir hobi edinmek istiyorum vb. hedef odaklı bir yaklaşımdan ziyade hangi duygularımızı beslemek istediğimize, kendimizi nasıl hissetmek istediğimize yönelik bir yaklaşımla hareket etmeliyiz. Bizi motive eden şey gerçekleşen hedefler değil o hedeflere ulaşırken yaşadığımız duygu durum değişiklikleri ve hedefe ulaştığımızda yaşadığımız duygusal tatmindir. Bu nedenle uzun uzadıya eylem planları yerine duygularımızı güçlendirecek motivasyonumuzu arttıracak bir hayat mottosu bulmanın tam sırası. An’da ve akışta hissederek yaşadığımız şeyler bizi hedeflerimize götürecektir.

Ben tüm listelerimi attım yeni yıl mottom: “ Sağlıkla, sevdiklerimle uyandığım her gün aklımı ve duygularımı pusulam yapıp çıkacağım 2021 yolculuğuna.”

“Hayatta her şey bir ruh durumudur.” der Z. Livaneli 2021 güçlü mottolarla ilerlediğimiz, ruhumuzu iyileştirdiğimiz, 2020’nin tüm tahribatlarını sildiğimiz, doya doya yaşarken hedeflerimize ulaşmanın hazzını iliklerimize kadar hissettiğimiz her şeyden önemlisi her güne sevdiklerimizle ve sağlıkla uyanabildiğimiz bir yıl olsun. Hoş gel 2021…



Gamze Özyedek



KURUCU EĞİTMEN / SOSYOLOG / İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİM DANIŞMANI

Gamze Özyedek lise öğreniminden sonra İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde eğitimine devam etmiştir. 2009 yılında İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü ve Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü’nden eş zamanlı olarak mezun oldu. Hemen akabinde Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nde üçüncü lisans eğitimini tamamlayan Gamze Özyedek 2013 -2015 yılları arasında Almanya Goethe Üniversitesi’nde Almanca dil eğitimi aldı. İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı üzerine yüksek lisansını tamamlayan Gamze Özyedek İnsan Kaynakları Yönetimi, Stratejik Yönetim Süreçleri, İş Planlama ve İş Değerlendirme, Kişisel Gelişim, Liderlik Becerileri, Müşteri Yönetimi, Kurumsal İletişim, Profesyonel Yönetim Becerileri, Diksiyon ve Beden Dili, Müşteri Memnuniyeti ve Devamlılığı, Satış ve Sektöre Özel Yönetim Eğitimleri vermektedir.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinde, sosyal sorumluluk projelerinde proje koordinatörlüğü ve eğitim koordinatörlüğü yapmanın yanı sıra çok sayıda bireysel ve kurumsal eğitimler vermiştir. Kendisinin hazırlayıp sunduğu televizyon programlarının yanı sıra çok sayıda televizyon programına uzman konuk olarak katılmıştır. Çeşitli dergilerde köşe yazarlığı yapmaktadır.

İnsan Kaynakları & Yönetim Danışmanlığı ve Eğitim başlıklarında çalışmalarını sürdürmektedir. Yeni bir şeyler öğrenerek ve keşfederek yaşamayı ilke edinen Gamze Özyedek bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır düşüncesinden hareketle 2017 yılında İdeal Psikolojik Danışmanlık ve Kariyer Gelişim Merkezi’ni kurarak çalışmalarına burada devam etmektedir.