Eğitimler için Ön Kayıt Formunu Doldurunuz
Danışmanlık için randevu alınız.

ÖZ GEÇMİŞ DEĞİL ÖZ GELECEK

ÖZ GEÇMİŞ DEĞİL ÖZ GELECEK22.01.2019



Paylaş:
Yazı Boyutu





Hayat maratonunda günler ayları, aylar yılları kovalar ve gün gelir bir de bakarsınız ki okul bitmiş öğrencilik devri kapanmış ve asıl maraton yeni başlamış. Hemen başlarsınız bir öz geçmiş yazmaya.Şu okuldan mezun oldum, bu firmada staj yaptım, Erasmus'la yurt dışına gittim,2 dil biliyorum, sertifikalarım var,bilgisayar bilgim var,ehliyetim var... Koca 20-25 yılı bir - iki sayfalık A4 kağıdına sığdırıp iş hayatınız için çıkarsınız yola. Peki ya idealleriniz, hedefleriniz onlar nerede ? Hedeflerinizi,ideallerinizi öz geçmişinize ne kadar yansıtabiliyorsunuz?

Öz geçmiş, geçmişten geleceğe yaptığınız yatırımlarınızın belgesidir aslında. Ama ne yazık ki iş görüşmesine giden birçok aday yapmış olduğu bu yatırımları gelecek hedefleriyle iyi bir şekilde örtüştürerek ifade edemediği için görüşmelerden olumsuz cevapla ayrılıyor. 

Esasen sorunun kaynağı bakış açımızda; çünkü birçok uzman, gençlere etkili öz geçmiş adı altında tek tip bir formu, insan kaynaklarının önüne bırakmanın tekniğini anlatıyor. Hal böyle olunca da aday havuzu içinde biriken yüzlerce  aynı diplomaya sahip, aynı sertifikaları almış, aynı kurslara gitmiş benzer yetkinliklere sahip kişiler arasında fark edilmek güçleşiyor. 

Elbette, öğrenim durumunuz, ilgi ve bilgi alanlarınız, sertifikalarınız, becerileriniz ile ilgili geçmişten gelen birikimlerinizi ifade etmeniz için öz geçmişiniz oldukça etkili ve önemli. Ancak bununla birlikte geçmişinizle sentezlediğiniz bir öz geleceği de inşa etmelisiniz.

Öz geçmişe olan bakış açınızı pazarlama stratejisiyle birleştirdiğinizde yani öz geçmişinizi "KENDİ MARKA DEĞERİNİZ" olarak düşünüp KENDİ MARKANIZA ait pazarlama stratejileri geliştirdiğiniz'de farkınızı ortaya koyacağınız aşikar. Bunun için de ilk önce kendinizi keşfetmeniz, kariyer yolculuğunuzun rotasını belirlemeniz gerekiyor. Kariyer yolculuğunuz sadece mesai saatleri içinde yapabileceklerinizle sınırlı bir yoldan ibaret değildir, kendinizi nasıl beslediğiniz ve nasıl beslenip gelişeceğiniz de bu yolculuğun bir parçasıdır. Rotanızı doğru çizebilmek için kendinizi iyi tanımanız, kendi SWOT Analizinizi yapmanız gerekir. Yaptığınız bu analizle kendinizi daha iyi tanıdığınız için öz güveniniz daha da artacaktır. 

Kendinizi keşfettikten sonra ikinci adımda vizyonunuzu ve ideallerinizi belirlemeniz gerekiyor.Vizyon, geçmişten geleceğe doğru baktığınızda, şu anki koşullardan bağımsız olarak, bulunmak istediğiniz yerdir. Vizyon bir talih kuşu değildir, sadece istemekle yetinmeyip güçlü yönlerinizi ve yeteneklerinizi kullanarak başarabileceğinize inanıp  çaba göstererek kişisel vizyonunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Unutmayın ki; vizyon sahibi olmak, geleceğe dair net bir tabloya sahip olmaktır.

A. Robbins'in dediği gibi "Kendi geleceğini planlamayanlar,başkalarının planlarının bir parçası olurlar." Başkalarının kurguladığı bir gelecekte yaşamak istemeyenler ,fark yaratmak isteyenler, ne istediğini bilen, hedeflerine nasıl ulaşacağına dair rotasını belirleyebilenler öz geleceklerini inşa edebilirler.


Düşünsenize, geçmişte yaptığınız bilgi birikimleriniz geleceğinizi tasarlamanızda işe yaramıyorsa onca yıl ne için çabaladınız?

Hayatınızın her anında olduğu gibi geleceğize giden yolda da direksiyonda siz varsınız. O halde karar sizin: Yol haritanız tek tip formdan ibaret bir öz geçmiş mi olacak yoksa sizi tüm farklılıklarınızla gösterecek, hedeflerinizden,ideallerinizden kesitler sunacak size özgü tasarlanmış bir öz gelecek mi olacak?




Gamze Özyedek



KURUCU EĞİTMEN / SOSYOLOG / İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİM DANIŞMANI

Gamze Özyedek lise öğreniminden sonra İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde eğitimine devam etmiştir. 2009 yılında İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü ve Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü’nden eş zamanlı olarak mezun oldu. Hemen akabinde Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nde üçüncü lisans eğitimini tamamlayan Gamze Özyedek 2013 -2015 yılları arasında Almanya Goethe Üniversitesi’nde Almanca dil eğitimi aldı. İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı üzerine yüksek lisansını tamamlayan Gamze Özyedek İnsan Kaynakları Yönetimi, Stratejik Yönetim Süreçleri, İş Planlama ve İş Değerlendirme, Kişisel Gelişim, Liderlik Becerileri, Müşteri Yönetimi, Kurumsal İletişim, Profesyonel Yönetim Becerileri, Diksiyon ve Beden Dili, Müşteri Memnuniyeti ve Devamlılığı, Satış ve Sektöre Özel Yönetim Eğitimleri vermektedir.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinde, sosyal sorumluluk projelerinde proje koordinatörlüğü ve eğitim koordinatörlüğü yapmanın yanı sıra çok sayıda bireysel ve kurumsal eğitimler vermiştir. Kendisinin hazırlayıp sunduğu televizyon programlarının yanı sıra çok sayıda televizyon programına uzman konuk olarak katılmıştır. Çeşitli dergilerde köşe yazarlığı yapmaktadır.

İnsan Kaynakları & Yönetim Danışmanlığı ve Eğitim başlıklarında çalışmalarını sürdürmektedir. Yeni bir şeyler öğrenerek ve keşfederek yaşamayı ilke edinen Gamze Özyedek bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır düşüncesinden hareketle 2017 yılında İdeal Psikolojik Danışmanlık ve Kariyer Gelişim Merkezi’ni kurarak çalışmalarına burada devam etmektedir.